-
Sonia Gomes (PhD) ile Deprem ile Tetiklenen
Doğum/Doğum Öncesi ve Kolektif Travmada İlkel Vagus Siniri ile Çalışma11-12-13 Kasım 2023 (Çevrimiçi)
10:30-13:30 ve 15:00-18:00
10:30-13:30 ve 15:00-18:00
4 Ekim'den 1 Kasım'a kadar: 8800 TL(KDV dahil)
1 Kasım sonrası: 10.500 TL (KDV dahil)
Seminere, tam zamanlı ve açık kamera ile katılım sağlayan katılımcılara, seminer sonrası katılım belgesi verilecektir.
Deprem ile Tetiklenen Doğum/Doğum Öncesi ve Kolektif Travmada
İlkel Vagus Siniri ile Çalışma
(Toplam 18 saat)
Toplumsal kolektif travma, travmatik deneyime maruz kalan kişiler arasında duygusal düzeyde paylaşılan bir çaresizlik ve kayıp deneyimidir. Beden düzeyinde ise her şeyden önce bu deneyim regülasyon ve yönelimde temel bir bozulma yaratır. Bu kolektif deneyim ile her bireyin başa çıkma yolları ve dayanıklılığı kendine özgü ve farklıdır. Toplumsal olarak ise bireyler arasında ortak bir duygusal ve kimliksel bağ oluşur.
Güvende hissettiğimizde duygu ve bilişin öncüsü olan beyin sapı, beynin farklı bölgelerine erişerek üst beyine (neokorteks) bunun bilgisini iletir. Travma durumunda ise bu işleyiş bozulur. Travmada, aniden karşılaşılan tehdit ile otonom sinir sistemi tetiklenir ve bedenin tüm fizyolojik süreçleri bundan etkilenir. Beden, travmatik olaylar karşısında beyin sapı aracılığıyla sinyaller vererek bizi uyarmaya çalışır. Ancak bu bilgi neo-kortekse tam ulaşamaz.
Dış dünyayla daha fazla temasta hissettiğimizde, özgün kendilik ve yeni ifade biçimleri ortaya çıkar. Tehlikede hissettiğimizde ise bu işleyiş kapanır ve beden savunmaya geçer. Beden, ilkel vagus sinirinin fizyolojik kapasitesiyle yeniden bağlantı kurmalıdır. Bu bağlantı, bedende duyguların sıkıştırdığı bölgeleri dokunma, hareket ve nefes gibi somatik yollarla gevşeterek kasların tonik esnekliğinin geri kazanılması ile gerçekleşebilir.
Dr. Stephen Porges’ın ortaya koyduğu Polivagal teorinin de işaret ettiği gibi, ilkel vagus siniri işleyişini anlama yoluyla bedende başlayan bu kapanma ve savunmaları aşmak, terapiste terapötik müdahalelerini gerçekleştirmek için daha fazla alan açar. Bu yolla, klinik uygulamalarda hangi yaklaşım ile çalışıyor olursak olalım terapötik süreç desteklenir.
Eğitmenimiz Dr. Sonia Gomes’in geliştirdiği ve bu seminerde bahsedeceği SOMA-Bedenselleştirme yaklaşımı, beden aracılığıyla vagus sinirinin fizyolojik, duygusal ve tonik düzensizliğinin ilkel yapılarını düzenlemeyi amaçlar.
Bu seminerde neler öğreneceğiz?
- Kolektif travmada ilkel vagus sinirinin tetiklenmesi ve Polivagal Teori
- Duygusal düzensizlik durumunda ilkel vagus siniri ile çalışma
- Depremin tetiklediği doğum/doğum öncesi travması ve toplumsal travmanın ilkel vagus siniri ile bağlantısı
- İlkel vagus sinirinin tetiklenmesiyle ortaya çıkan savunmalar ve fizyolojik, duygusal ve tonik düzensizlik ile dokunma, hareket, nefes gibi somatik yollarla çalışma
- SOMA-Bedenselleştirme yaklaşımı ile dokunma, hareket ve nefesin regülasyonu düzenlemedeki yeri
- Kolektif veya geçmiş travmalar nedeniyle bütünlüğü bozulmuş duyu-motor seviyesinin geri kazanılması
- Yönelimin düzenlenmesi ile özgün kendilik ve mevcudiyet haline ulaşılması
Sonia Gomes (PhD) Kimdir?
Sonia Gomes (PhD), Somatik Deneyimleme (SE) kıdemli eğitmenlerindendir ve Klinik Psikoloji alanında Doktora derecesine sahiptir. Psikoterapide beden odaklı yaklaşımların kullanımına dair 30 yılı aşkın tecrübesi bulunmaktadır. SE Uluslararası Fakülte üyesi olan Sonia Gomes, Avrupa, ABD, Güney Amerika ve Asya’da kıdemli SE eğitmenidir. Ayrıca, SE eğitmenlerine mentorluk yapmaktadır.
Eğitimlerinde ve klinik uygulamalarında çok boyutlu ve bütüncül bir yaklaşımı benimseyen Sonia Gomes, travmadan kaynaklanan acıyı hafifletmek ve kişisel gelişimi güçlendirmek için SE’nin kullanımına ve tanınmasına kendini adamıştır. Sonia Gomes’in demo çalışmalarında gösterdiği ustalık SE dünyası tarafından takdir edilmektedir.
SE ileri uzmanlık eğitimleri içinde yer alan SOMA- Travma Terapisinde Dokunuş ve Hareketin Duygusal Regülasyon için Kullanımı (SOMA Embodiment- Hapticity and Movement for Emotional Regulation in Trauma Therapy) Programının da yaratıcısıdır.
Kimler Katılabilir?
Seminer, bu konuda çalışan ve konuya merak duyan katılımcılara açıktır.
Katılımcıların bu seminerden en iyi şekilde faydalanabilmeleri için Somatik Deneyimleme (SE) yaklaşımı ile ilgili temel düzeyde bilgi sahibi olmaları tavsiye edilmektedir.
Henüz SE yaklaşımı ile ilgili bilgi sahibi değilseniz SE Basics: Somatik Deneyimleme'nin Temel Kavramları seminerini kayıttan izleme seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Seminer Ücreti:
4 Ekim'e kadar: 7200 (KDV dahil)
4 Ekim'den 1 Kasım'a kadar: 8800 (KDV dahil)
1 Kasım sonrası: 10.500 (KDV dahil)
Önemli Not: Kayıtlar seminer kontenjanı dolana kadar devam edecektir.
Seminer Bilgileri:
- Yer: Zoom Platformu
- Seminer dili İngilizce olup Türkçe’ye ardıl çeviri yapılacaktır.
- Seminere tam zamanlı ve açık kamera ile katılan katılımcılarımıza, seminer katılım belgesi verilecektir.
- Seminerin video kaydı, seminer sonrası tüm katılımcılarımız ile - bir ay süreyle - paylaşılacaktır.
Bilgi ve iletişim için: seminer@somatikdeneyimleme.com
Her Hakkı Saklıdır © 2021 ~ 2023 Konsept & Tasarım: Somatik Deneyimleme© Türkiye Yazılım & Geliştirme: Bluegate Studio, LLC • Miami & New York