-
SE Uygulayıcı Programı (Yeni Dönem - Grup 5)
Başvuru için Son Tarih: 31 Mayıs 2023Somatik Deneyimleme Uygulayıcı Programı, SEP ana programıdır.
13-18 Şubat 2024 (Başlangıç Seviyesi 2. Modül)
3-8 Haziran 2024 (Orta Seviye 1. Modül)
22-27 Kasım 2024 (Orta Seviye 2. Modül)
30 Nisan - 5 Mayıs 2025 (İleri Seviye 1. Modül)
17-22 Aralık 2025 (İleri Seviye 2. Modül)
Sonia Gomes, Ph.D.
(KDV dahil)
Somatik Deneyimleme Uygulayıcı (SEP) Programı (Yeni Dönem)
Yeni program için başvurunuzu bu sayfada bulunan BAŞVURU butonunu kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Programın kontenjan kısıtı nedeniyle başvuru ve kayıt sırası gözetilmektedir. Başvuru için son tarih: 31 MAYIS 2023
Somatik Deneyimleme Uygulayıcı (SEP) Programı’na katılabilmek için Somatik Deneyimleme (SE) Giriş Semineri'ne (2 gün - toplam 12 saat) katılmış olma ön koşulu bulunmaktadır. SE Giriş Semineri başvurusu için son tarih: 26 NİSAN 2023
Kimler Katılabilir?
- SEP Programı, temel olarak ruh sağlığı çalışanlarına yönelik bir uzmanlık eğitimidir ve klinik psikolog, psikolog, psikolojik danışman, psikoterapist, psikiyatristlere yöneliktir. Katılımcıların meslek alanlarında, travma veya yoğun stres etkisindeki bireyler ile aktif olarak çalışıyor olmaları beklenmektedir.
- Travma alanında profesyonel olarak çalışan diğer meslek gruplarına da sınırlı şekilde açık olabilmektedir.
- Her bir başvuru katılımcı gereklilikleri çerçevesinde kendi özelinde değerlendirilir; eğitmenler, kıdemli asistan ve koordinatörlükten oluşan kurul tarafından oluşturulan puanlama sistemi çerçevesinde değerlendirilir. Gerektiğinde ön görüşme ve Program öncesinde ek bireysel seans alınması istenebilir.
- Programa katılım için Somatik Deneyimleme Giriş Semineri’ni (2 gün - toplam 12 saat) tamamlama ön koşulu bulunmaktadır. Henüz katılmamış olanların başvuruları şartlı değerlendirilir ve SE Giriş Semineri’ni tamamlamaları beklenir. Yeni dönem öncesinde yapılacak son SE Giriş Semineri 12-13 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleşecektir.
SEP Yeni Programı Tarihleri ve Eğitmenleri
Somatik Deneyimleme® Uygulayıcı (SEP) Programı toplamı 2.5 yıla yayılmış ve Başlangıç, Orta, İleri olmak üzere üç seviyeden oluşmaktadır. Her seviye 6 gün süren, 2’şer modülden ve toplam program ise 36 günden oluşur. Program dili İngilizce olup, Türkçe’ye ardıl çeviri yapılacaktır.
SE Uygulayıcı (SEP) Programı’na katılabilmek için SE Giriş Semineri 'ni almış olmak ön koşullardan bir tanesidir, ancak SE Giriş Semineri'ni (2 gün - toplam 12 saat) almış olmak SEP Programı'na kesin katılım olanağı sunmamaktadır. Somatik Deneyimleme Giriş Semineri sertifikası 3 yıl süresince geçerlidir.
- Başlangıç Seviyesi Modül 1: 29 Eylül - 4 Ekim 2023, Eğitmen: Ariel Giarretto (Yüz yüze - Ramada Plaza by Wyndham Istanbul City Center, Şişli, İstanbul)
- Başlangıç Seviyesi Modül 2: 13-18 Şubat 2024, Eğitmen: Ariel Giarretto (Yüz yüze - Ramada Plaza by Wyndham Istanbul City Center, Şişli, İstanbul)
- Orta Seviye Modül 1: 3-8 Haziran 2024, Eğitmen: Ariel Giarretto (Yüz yüze - Ramada Plaza by Wyndham Istanbul City Center, Şişli, İstanbul)
- Orta Seviye Modül 2: 22-27 Kasım 2024, Eğitmen: Ariel Giarretto (Yüz yüze - Ramada Plaza by Wyndham Istanbul City Center, Şişli, İstanbul)
- İleri Seviye Modül 1: 30 Nisan - 5 Mayıs 2025, Eğitmen: Sonia Gomes, PhD (Yüz yüze)
- İleri Seviye Modül 2: 17-22 Aralık 2025, Eğitmen: Sonia Gomes, PhD (Yüz yüze)
Program İçeriği
Somatik Deneyimleme® (‘Somatic Experiencing®’ veya ‘SE®’), travmaların yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırmaya yönelik, kısa süreli, beden merkezli psikobiyolojik bir yaklaşımdır. Dr. Peter Levine tarafından geliştirilmiş SE, bedendeki duyumların farkındalığa geçirilmesi ve takibi ile travma nedeniyle bedende oluşan savunma tepkilerinin tamamlanması, biriken travma enerjisinin çözülmesi, sinir sisteminin kendini dengeleme kapasitesinin yeniden kazanılması ile çalışır.
Somatik Deneyimleme® yaklaşımının anlatıldığı programlar aralarında ABD, Avrupa, İngiltere, Güney Amerika, Güney Afrika, Asya, Rusya, Japonya ve Orta Doğu'da bulunan 36 ülkede verilmektedir.
Somatik Deneyimleme Uygulayıcı programı; temelinde nörofizyolojide yer alan travma teorisi ve travmanın iyileştirici esaslarının kapsamlı ve derin bir şekilde anlaşılmasına ve değerlendirilmesine odaklanır. Katılımcılar; doğamızdan gelen hayatta kalma içgüdülerimiz ve savunma tepkilerimiz, kaynak bulma becerileri, Steven Porges’in Polivagal Teorisi, eşleşme dinamikleri ve bedende hissedilen duyumlamanın yol haritasını kullanarak travma çözümlemesi konusunda çalışma imkanı bulacak ve travmanın ve kronik stresin fizyolojisi hakkında derinlemesine bilgiler alacaklardır.
Katılımcılar danışanları ile rezonans ve uyum içinde, uygun hızda karşılıklı iletişime girme becerileri edinecek, bedenin nörofizyolojisiyle uyumlu olan etkin ve duyarlı olan psikoterapötik ve beden odaklı stratejiler kullanmayı öğrenmenin yanı sıra, destekleyici dokunma tekniklerini de öğreneceklerdir.
I. Başlangıç Düzeyi
İlk yıl altışar günden oluşan 2 modülü kapsar. İlk yılda çalışılan konular şöyledir:
- Travmanın fizyolojik temellerinin ve sinir sisteminin travma ile ilgili yapısının araştırılması.
- Somatik Deneyimleme’nin temel kavramlarının öğrenilmesi.
- Başa çıkma, kaynakların farkındalığı ve güç kazandırma yöntemlerinin öğrenilmesi.
- Bedende oluşan sinir sistemi ve duyumlar ile ilgili sinyal ve işaretleri takip etme; titrasyon (küçük parçalar halinde işleme) ve hissedilen duyumlar arasında devamlılık sağlama becerilerinin kazanılması.
- Savunma yönelimli tepkilerin uyandırılması, tamamlaması ve boşaltılması.
- İçsel deneyim öğelerinin (‘SIBAM’: ‘Duyum, İmge, Davranış, Duygulanım, Anlam’) ve eşleşme dinamiklerinin (fazla ve az eşleşme) yaratıcı öz-düzenlemenin onarılmasında kullanılması.
- Travmatik tepkileri tanımlama, normalleştirme ve sabitleme becerilerinin kazanılması.
- Yeniden travma yaratacak olası durumları ve sahte hafıza kayıtlarını önleme yolları.
- Korku ve hareketsizliği birbirinden ayırma becerileri.
- Sağlıklı sınırların yeniden belirlenmesi ve korunması
- Topraklanma ve öz-düzenlenme dengelenme becerilerinin kazanılması.
- Travmanın dönüştürücü niteliklerinin araştırılması.
- Travma çalışmalarını süregelen terapiyle birleştirmek.
- Akut ve kronik belirtilere kısa vadeli çözümler bulmak.
II. Orta Düzey
İkinci yıl altışar günden oluşan 2 modülü kapsar. Orta düzey SE modeli ile çalışılabilecek çeşitli travma kategorilerine odaklı bir yıldır. Çalışılan konular şöyledir:
- Travma şokunun farklı kategorileri, nedenleri ve olaylara yaklaşımlarının incelenmesi
- Yaygın Geniş Çaplı Travmalar – doğum ve doğum öncesi travmalar, erken dönem travmaları, anestezi, boğulma, oksijensiz kalma
- Kaçınılamayan Saldırılar – Kaçınılamayan saldırı, vahşi hayvan saldırıları, cinsel istismar
- Fiziksel Yaralanmalar – ameliyatlar, yanma, zehirlenme, kaza nedenli fiziksel yaralanmalar
- Şiddetli Çarpışmalı Kazalar – araba, motor kazaları, düşmeler, kafa travması
- Duygusal Travmalar – ciddi ihmal edilme, terk edilme, önemli kayıplar, süregelen taciz durumları
- Doğal ve insan eli ile yapılan felaketler – deprem, yangın, sel, savaş, göç, terör, işkence
- Dehşet – özellikle kan içeren bir kazaya, başka bir insanın şiddete maruz kaldığını görmek
- Duygusal ve gelişimsel travma, yoğun ihmal, derin kayıp, devam eden taciz
III. İleri Düzey
Son yıl altışar günden oluşan 2 modülü kapsar. İleri düzey kompleks travmalar, sendromlar ve destekleyici dokunmaya dair SE çalışmalarına odaklanır. Çalışılabilecek konular şöyledir:
- İlk iki yılın tekrarı ve uygulamaların birleştirilmesi.
- Nörofizyoloji, Polivagal teorisi (Steven Porges) ve Somatik Deneyimleme®
- Travmanın çeşitli klinik sendromlarla (kronik yorgunluk, astım, migren, fibromiyalji vb.) olan ilişkilerinin öğrenilmesi.
- Enerji kuyuları, yatay ve dikey tekniklerin öğrenilmesi
- Travmanın farklı kategorilerinde dokunma ve SE beden çalışmalarının kullanılması
- Gözler, eklemler, diyafram ve iç organlar ile çalışma teknikleri
- ‘Terapi Sanatı’, tutarlı ve ahenkli çalışma
- SE teori ve uygulamasının terapistin uzmanlık alanına entegre edilmesi
Program Yapısı ve Sertifika
Modüler bir yapıya sahip olan program yaklaşık 2.5 yıllık bir süreyi kapsar. Her yıl 6 gün süren 2’şer modülden ve toplam olarak 36 günden oluşur. Programın, uzun bir zaman dilimine yayılması katılımcıların yeni öğrendikleri bilgi ve becerileri hem kişisel hem de profesyonel düzeyde pratiğe dökebilmeleri ve sağlamlaştırabilmeleri adına planlanmıştır. Katılımcılar program sırasında yeni öğrendikleri becerilerini asistanlar eşliğinde uygulama imkanının yanı sıra, çalışma gurupları ve bireysel deneyimlemelerle de pekiştirme fırsatını bulacaklardır.
Katılımcılar, program sürecinde yapılan pratiğe yönelik çalışmalar sayesinde ileride klinik ortamlarda bilgi ve becerilerini uygulayabilecek hale geleceklerdir. Pratiğe dönük bu beceriler Somatic Experiencing International (‘SEI’)’ın onayladığı SE uygulayıcısı asistanların süpervizörlüğü ve katılımcıların kendi deneyimleri, gözlem ve keşifleri ile iyice güçlenecektir. Katılımcılar kendi aralarında oluşturacakları çalışma gruplarında modüller arasındaki süreçte birbirlerine bireysel uygulamalar yapabilecek ve öğrenilen bilgileri tekrar ederek öğrenimlerini derinleştirebileceklerdir.
Böylece katılımcılar öğrendikleri beceri ve kavramları hali hazırdaki uzmanlık alanlarına da kolaylıkla birleştirebileceklerdir.
Bu programda katılımcıların mevcut uzmanlık ve yetkinlik alanlarına entegre edecekleri, danışanlarına travma ve ileri derecede kaygı hallerini çözümlemeye yardımcı olmada kullanılacakları yaklaşımlar öğreneceklerinin farkındalığında olmalarını hatırlatmak isteriz. Bu programın, bir terapist yetiştirme programı olmadığını veya kişisel gelişim amaçlı olmadığını önemle vurgulamak isteriz.
Programın yoğun yapısı ve uygulama odaklı olması nedeniyle katılımcılarımızın bireysel travmaları bu süreçte tetiklenebilir. Programın bireysel seans gerekliliği katılımcıların deneyimleme yolu ile öğrenmesini ve aynı zamanda bireysel travmalarını çözümlemeleri ihtiyacını da göz önünde tutarak belirlenmiştir. Bu bireysel seanslarla, program sürecinde, bireysel seansların yanı sıra, görevli asistanların desteği ve süpervizyonu da sunulacaktır. Katılımcılar, modüller arasındaki dönemlerde de kişisel süreçleriyle ilgili desteğe ihtiyaç duyabilirler.
Somatik Deneyimleme Uygulayıcı Programı, ABD’de kurulmuş olan Somatic Experiencing International (SEI) ve Avrupa’da kurulmuş olan European Association of Somatic Experiencing (EASE) tarafından tanınmaktadır. Programın başarıyla tamamlanması durumunda SEI veya EASE onaylı Somatik Deneyimleme Uygulayıcısı Sertifikası (‘Somatic Experiencing® Practictioner Certificate’ veya ‘SEP’ Certificate) verilmektedir. Sertifika alma koşulları ile ilgili bilgiler aşağıda paylaşılmıştır.
SEP Sertifika Alma Koşulları
Program Şartları
SE Uygulayıcı Programı, 36 gün ve toplam 216 saatten oluşur. Program süreci her biri 6 gün olan 6 modülü kapsar. Programda, uygulamaya ağırlıklı yer verilmiştir ve asistanların eşliğinde çalışma pratikleri yapılmaktadır. Katılımcıların SEP sertifikası almaya hak kazanmaları için ise :
- Programın tüm günlerine tam zamanlı katılımları (*),
- Modüllere ek olarak, katılımcıların en az 18 süpervizyon kredisi ve 15 bireysel seans kredisini tamamlamaları (**),
- Modüller arasında ise katılımcıların kendi aralarında oluşturacakları çalışma gurupları ile öğrenimlerini derinleştirmeleri gerekmektedir.
(*) Program süresince katılımcının olası bir devamsızlığının, modülün ön kaydı sırasında Program Koordinatörü’ne haber vermesi ve nasıl telafi edileceğini öğrenmesi gerekmektedir. Telafi SEI (‘Somatic Experiencing International’) ve EASE’in belirlediği kurallara göre yapılır. Genel olarak program süresince, en fazla iki gün devamsızlık olabilir. Böyle bir durumunda, katılımcının her yarım gün için bir saat ek süpervizyon seansı alması gerekecektir. Başlangıç yılı ilk modülü ve ileri seviye modülleri sırasındaki devamsızlıklarda telafi imkanı yoktur.
(**) Eğitmen, Program Koordinatörü ve programdaki kıdemli asistanın sadece gerekli gördüğü durumlarda, katılımcıların öğrenimini desteklemek üzere ek bireysel ve süpervizyon seansı almaları istenebilir.
Bireysel Seans ve Süpervizyon Gereklilikleri
Somatik Deneyimleme Uygulayıcı (‘SEP’) sertifikası almak isteyen katılımcılar, mutlaka belirtildiği şekilde bireysel seans ve süpervizyon almalılardır. Bu çalışmalar, Program Koordinatörü’nün her katılımcıya vereceği Katılımcı Çalışma Defteri’ne tarih ve imza ile kayıt edilecek ve programa başlanan ilk günden itibaren alınan seans ve süpervizyonlar geçerli kredi olarak sayılmaya başlanacaktır. Bireysel seanslar ve süpervizyonlar, SEI ve EASE tarafından onaylanan asistanlar veya eğitmenlerden alınmalıdır. Bu çalışmaların çoğunluğunun, modüllerdeki görev alan onaylı asistanlardan alınması gerekir.
- Bireysel Seanslar: Toplam 2.5 yıl süren program boyunca en az 15 saatlik bireysel seans çalışması yapılmalıdır. Bireysel seanslar, yaklaşımı kişisel olarak deneyimlemeye öncelik veren çalışmalardır.
- Süpervizyonlar: Bireysel ve Grup süpervizyonu çalışmaları, en az 18 saat krediye eşit olmak üzere yapılmalıdır ve en geç program bitişinden sonraki yıl içerisinde tamamlanmalıdır. Bu 18 saat kredinin içinde yer alan 3 kredi, Somatic Experiencing International (‘SEI’)’da görevli bir eğitmen ile tamamlanmalıdır. Ayrıca, 4 saatlik kredi ise birebir bireysel görüşme şeklinde yapılmalıdır. 1 bireysel süpervizyon seansı, 1 krediye denk gelir. Grup Süpervizyonları’nda, 3 saatlik çalışma gruptaki kişi sayısına bağlı olarak 1 veya 2 krediye denk düşer.
- Bireysel Seans ve Süpervizyonlarının program süresince her seviye için Çalışma Defterleri’nde belirtildiği sayıda tamamlanması beklenir. Katılımcıların Çalışma Defterleri’nde kayıtlı olacak bu çalışmaların ve katılımcıların gelişiminin takibi, kıdemli asistan ve Program Koordinatörü tarafından yapılacaktır. Katılımcıların bir sonraki seviyeye geçmeden önce gereken süpervizyon ve bireysel seanslarını tamamlamaları ve gerektiği durumlarda ek bireysel seans veya süpervizyonları tamamlamaları istenebilir.
Katılımcı Çalışma Grubu
- Katılımcıların kendi aralarında çalışma grupları oluşturmaları gerekmektedir. Böylelikle katılımcılar, modüller arasındaki süreçte birbirlerine bireysel uygulamalar yaparak ve konuları tekrar ederek öğrenimlerini derinleştirebileceklerdir. Katılımcılar bu çalışmalar sırasında SEP asistanlarından destek alabilirler. Katılımcıların modüller arasında yaptığı çalışmalar da Çalışma Defterine kayıt ve takip edilir.
Gerekli Okumalar
- Başlangıç dönemi için Peter A. Levine’ın Türkçe’ye ‘Kaplanı Uyandırmak’ ismiyle çevrilmiş ‘Waking The Tiger’ isimli kitabı ve ‘Travma ve Anı’ ismiyle çevrilmiş ‘Trauma and Memory’ adlı kitabı.
- Programı düzenleyen kurumun her modül başlarken basılı veya dijital olarak dağıtacağı, ilgili modüle ait kitapçık ve slayt setleri.
- Orta ve ileri düzey eğitmenlerinin, modüller öncesi göndereceği makaleler.
Modül Ücreti
- Program süresince her bir modül ücreti 885.- Euro (KDV dahil) (güncel kurla Türk Lirası karşılığı şeklinde) olarak uygulanır.
- Program gereğince, tamamlanması gereken bireysel seans (15 saat) ve süpervizyon çalışma (18 saat) ücretleri modül ücretlerinin dışındadır. Asistan ücretleri kıdeme göre 35 – 55 Euro arasında değişir ve çalışmayı yapan asistana ödenir.
Başvuru ve Kayıt Süreci
- Programa başvuru süreci web sitemiz üzerinden online olarak yapılabilir. Başvuru yapan herkes Somatik Deneyimleme Uygulayıcı (SEP) Programı Katılımcı Sözleşmesi (17.07.2023 tarihli) kabul etmiş sayılmaktadır.
- Başvuru ve değerlendirme süreci kontenjan dolana kadar eş zamanlı devam edecektir*.
- Başvuru onay e-postasını alan katılımcı, iki hafta içinde 300.-Euro ön kayıt ücretini yatırarak katılımını kesinleştirir**.
- Kayıt iptali durumunda ön kayıt ücreti iade edilmemektedir***.
Somatik Deneyimleme Türkiye seminerlerini alan, organizasyon sürecine katkıda bulunan ve her seminerde Somatik Deneyimleme Türkiye tarafından belirlenen sayıda (özellikle klinik psikoloji yüksek lisans öğrencisi) katılımcıya kısıtlı sayıda kısmi burs imkanı sağlanabilmektedir. Bu durumda, katılımcıların, özgeçmişleri, becerileri, Program sürecindeki ek zaman ve katkıları göz önüne alınarak değerlendirme yapılır ve burs oranlarına karar verilir.
(*) Başvurular eğitmenler, kıdemli asistan ve eğitim koordinatörü tarafından her katılımcının durumu ayrı ayrı göz önüne alınarak değerlendirilecektir. Başvurular için verilen tüm bilgiler kesinlikle gizli tutulacaktır. Gizliliğin sağlanması ve sürdürülmesini taahhüt eder; gizli bilginin tamamının veya herhangi bir kısmının yetkisiz kullanılmayacağını bildirmek isteriz. Somatik Deneyimleme Türkiye, Avrupa Somatik Deneyimleme Derneği (“European Associtation of Somatic Experiencing “, “EASE”) kural ve prensiplerine göre katılımcının başvurusunu kabul veya reddetme hakkına sahiptir.
(**) Somatik Deneyimleme Türkiye, Somatik Deneyimleme Uygulayıcı Programı’nın, Başlangıç Modülünü iptal ve/veya erteleme hakkına sahiptir ve böyle bir durumda sizi en kısa sürede bilgilendirecektir. Programın iptali durumunda ödenmiş olan ön kayıt ücreti tarafınıza iade edilir ya da onayınızla ileri tarihte düzenlenecek olan yeni programa transfer edilebilir. Somatik Deneyimleme Türkiye, programın iptali nedeni ile ortaya çıkabilecek olan bireysel masraflardan (iş, havayolu ve otel rezervasyonları iptali gibi) sorumlu değildir.
(***) Programa katılımınız onaylandıktan sonra program başlangıcından 30 gün öncesine kadar katılımınızı Program Koordinatörlüğü’ne yazılı olarak bildirerek iptal etmeniz durumunda, ödemiş olduğunuz ön kayıt ücretinin %50’si kesilerek kalan miktar tarafınıza iade edilir. Programa 30 günden daha az süre kaldığında katılımınızı iptal etmeniz durumunda, ön kayıt ücreti iade edilmez. Program başladıktan sonra programa devam etmememe durumunuzda yatırılan modül ücreti iade edilmez.
Bilgi ve iletişim için: basvuru@somatikdeneyimleme.com
Her Hakkı Saklıdır © 2021 ~ 2023 Konsept & Tasarım: Somatik Deneyimleme© Türkiye Yazılım & Geliştirme: Bluegate Studio, LLC • Miami & New York