-
Doğum / Doğum Öncesi Psikobiyolojisi ile Kolektif Travma
Sonia Gomes (PhD)16-17 Nisan 2022
(KAYITTAN İZLEME)
(KAYITTAN İZLEME)
- Kayıttan izleme süresi 30 gündür -
Kayıt toplam 11 saat sürmektedir.
Semineri kayıttan izleyen katılımcılara 'kayıttan izleme ile katılım belgesi' verilmektedir.
Doğum / Doğum Öncesi Psikobiyolojisi ile Kolektif Travma (KAYITTAN İZLEME - Toplam 11 Saat)
Önceki kuşakların ya da ailenin geçmişte deneyimlediği travmaların etkileri sonraki kuşaklara aktarılabilir. Toplumsal ya da bireysel olarak deneyimlenen, bireylerin sinir sistemini ve esnek dayanıklılık kapasitesini zorlayan olayların ve durumların kuşaklar arası aktarımı genler aracılığıyla gerçekleşir. Travmatik deneyimlere maruz kalan, şahit olan ya da geçmiş nesillerden kuşaklar arası travma aktarımı yaşayan kişilerin çocuklarında zaman algısında sapmalar, gerçeklikle bağlantıda kopukluk ve anlamlandırılamayan somatik semptomlar gözlemlenebilir.
Travma mağdurlarının büyük bir çoğunluğu kuşaklar arası aktarılan travmanın izlerini taşır. Aile içi istismar, ırkçılık, ayrımcılık ya da şiddet… Bu izler yüzyıllarca devam edecek bir döngüyle gelecek kuşaklara aktarılabilir. Kuşaklar arası ve kolektif travma, henüz anne karnındayken bebeği etkilemeye başlar.
Son yıllarda yapılan nörobiyolojik araştırmalar ve klinik uygulamalar sayesinde, artık kuşaklar arası ve kolektif travma aktarımını saptamak ve dönüştürmek mümkün. Uzmanlar olarak, bireylerin iyi oluşunu destekleyebilmek için kuşaklar arası travmayı ve ana rahminin psikobiyolojisinin bugünkü etkisini tanımlayabilmeliyiz.
Bu seminerde Klinik Psikolog Sonia Gomes (PhD), kuşaklar arası travmanın anne rahminde başlayan aktarımını psikobiyolojik model üzerinden paylaşacak. Embriyonun gelişimini ve kolektif travmayla bağlantısını teorik olarak öğreneceğimiz bu seminerde, yetişkinin kolektif ve kuşaklararası travmanın etkilerini nasıl deneyimlediğini ve bedenselleştirdiğini göreceğiz.
Sonia Gomes (PhD), bizleri anne rahmindeki deneyimimize doğru kısa bir yolculuğa çıkararak embriyo halindeyken gelişimimizi şekillendiren ve yetişkinliğimizde bizi güçlendiren kaynaklarımızı fark edeceğimiz bir deneyim de yaşatacak.
Bu Kayıtta Neler Yer Almaktadır?
1. Gün (16 Nisan 2022, 5.5 saat)
- Kuşaklar arası travma kısaca nedir?
- Önceki kuşakların travmatik deneyimleri ana rahminde ve sonrasında bebeği nasıl etkiler?
- Embriyo gelişimi ve psikobiyolojisi
- Primitif çizgi (‘primitive line/streak’) embriyonun çocukluğa ve yetişkinliğe doğru gelişimini nasıl destekler?
- Bedenselleştirme ile doğum öncesi döneme yolculuk deneyimi
- Dokunmanın gücü ve bağlanma
- Tonik aktivite ve bedenselleştirme
- Demo izleme: Fetüsün hafızası ve hayata gelişi
- Soruların cevaplanması
2. Gün (17 Nisan 2022, 5.5 saat)
- Bilinçli farkındalık (‘Mindfulness’)
- SOMA Bedenselleştirme kavramı
- Haptik sistem (dokunma) ve travma
- Doğuma hazırlık
- Embriyonun duyumsaması: bedensel duyumsamalar ve hücre ritmi
- Embriyonun güvenlik ve tehdit yanıtları
- Doğumdan sonra bakım verenin bebeğin regülasyonundaki rolü (‘co-regulator’)
- Doğumdan sonra – Hubert Godard’ın alansallık (‘territoriality’) kavramı
- Bedenin yer çekimi ile ilişkisi
- Demo izleme: Doğum anı
- Soruların cevaplanması ve kapanış
Sonia Gomes (PhD) Kimdir?
Sonia Gomes (PhD), Somatik Deneyimleme (SE) kıdemli eğitmenlerindendir ve Klinik Psikoloji alanında Doktora derecesine sahiptir. Psikoterapide beden odaklı yaklaşımların kullanımına dair 30 yılı aşkın tecrübesi bulunmaktadır. SE Uluslararası Fakülte üyesi olan Sonia Gomes, Avrupa, ABD, Güney Amerika ve Asya’da kıdemli SE eğitmenidir. Ayrıca, SE eğitmenlerine mentorluk yapmaktadır.
Eğitimlerinde ve klinik uygulamalarında çok boyutlu ve bütüncül bir yaklaşımı benimseyen Sonia Gomes, travmadan kaynaklanan acıyı hafifletmek ve kişisel gelişimi güçlendirmek için SE’nin kullanımına ve tanınmasına kendini adamıştır. Sonia Gomes’in demo çalışmalarında gösterdiği ustalık SE dünyası tarafından takdir edilmektedir.
SE ileri uzmanlık eğitimleri içinde yer alan SOMA- Travma Terapisinde Dokunuş ve Hareketin Duygusal Regülasyon için Kullanımı (SOMA Embodiment- Hapticity and Movement for Emotional Regulation in Trauma Therapy) Programının da yaratıcısıdır.
Kimler Başvurabilir?
Bu seminer yetişkin, çocuk ve ailelerle çalışan uzmanlara yöneliktir.
Katılımcıların bu seminerden en iyi şekilde faydalanabilmeleri için SE yaklaşımı ile ilgili temel düzeyde bilgi sahibi olmaları önerilir. Henüz SE yaklaşımı ile ilgili bilgi sahibi değilseniz SE Basics Semineri ’nin kayıttan izleme seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Başvuru ve Katılım Bilgileri
Kayıttan İzleme ücreti: 4800 TL (KDV dahil)
Başvurusu olumlu değerlendirilen başvuru sahiplerine ödeme bilgileri başvuru sonrasında iletilmektedir. Ödemesi gerçekleşen katılımcılara video erişim en geç üç (3) iş günü içinde sağlanmaktadır. Erişim başladıktan sonra kayıttan izleme süresi 30 gündür, bu süre sonunda kayıtlara erişim kapanacaktır.
- Seminer çevrimiçi olarak gerçekleşmiştir.
- Seminer dili İngilizce olup Türkçe’ye ardıl çeviri yapılmıştır.
- Semineri kayıttan izleyen katılımcılara 'kayıttan izleme ile katılım belgesi' verilmektedir.
Her Hakkı Saklıdır © 2021 ~ 2024 Konsept & Tasarım: Somatik Deneyimleme© Türkiye Yazılım & Geliştirme: Bluegate Studio, LLC • Miami & New York